Golfbloggen

Friskvårdsbidraget kan läggas på
golf

Arbetsgivare kan välja att ge sina anställda friskvårdsbidrag upp till 5000 kronor per år, och det är en hel del arbetsplatser som använder sig av denna möjlighet. Enligt tidigare regler har det bara varit tillåtet med enklare sporter, där golf inte ingått. I år har Högsta domstolen ändrat reglerna för detta. Så nu är det äntligen möjligt för arbetsgivaren att även subventionera det som tidigare kallades dyrare sporter, bland annat golf. Det är dock viktigt att undersöka med sin arbetsgivare vad de tillåter och inte.

Möjligheter för golfspelare

Reglerna för friskvårdsbidrag ändras nu efter ungefär trettio år. Den nya domen innebär att skatteverkets regler äntligen tar hänsyn till hur verkligheten ser ut i dag. Det är en positiv aspekt eftersom många sporter inte fanns då reglerna infördes för första gången. Många sporter har också ändrat karaktär, till exempel golf som blivit mer folkligt under den perioden. Arbetsgivare kan fortfarande välja att begränsa urvalet av sporter för friskvårdsbidraget, men med tanke på att så många människor i världen och i Sverige utövar just golf, är det en förhoppning att många arbetsgivare nu väljer att ge sina anställda möjligheten att utöva denna sport.

Bakgrund om friskvårdsbidrag till golf

Redan 2016 ansökte en person om möjligheten att bland annat använda friskvårdsbidraget till att betala banavgifter för att spela på pay and play-banor. Skatterättsnämnden, där personen först ansökte, sade ja, men domen överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen av skatteverket. Detta var början till processen som nu lett till dessa positiva förändringar till golfens fördel. Domen har också tillåtit flera andra sporter inom ramen för friskvård.

Den nya domen innebär inte att du kan använda friskvårdspengarna hur som helst. Du kan till exempel inte få bidrag till medlemskap i en golfklubb eller om du köper utrustning. Det är tillåtet att utöva golf och ta lektioner. Du som golfspelare behöver ta reda på vad det är som gäller hos din arbetsgivare. De ska ha friskvårdsbidrag och tillåta golfspel.

Positiv framtid för golfen

Sammanfattningsvis är den nya domen mycket positivt för alla golfspelare, som nu har ännu större möjligheter att rekrytera nya spelare. Golfsporten kan också fylla ett socialt syfte på arbetsplatsen. Det blir enkelt att ta med några arbetskamrater och hjälpa dem att prova på fördelarna med golf samtidigt som alla lär känna varandra bättre. Eftersom golf är en sport som kan spelas av människor i alla åldrar, är det tacksamt för arbetsgivare att uppmuntra deras anställda att spela golf samtidigt som det sociala klimatet på arbetsplatsen blir bättre.

Golf - en social sport

Uppdatering: Nu är det klappat och klart. Friskvårdsbidraget införs äntligen för golf! Riktigt kul tycker vi. Här kan du läsa mer om vad som gäller för det nya Friskvårdsbidraget för Golf.