Ystad nämns för första gången 1244. Ystad är nog den stad i både Norden och Europa där du kan beskåda en så fortfarande levande historisk miljö, med bland annat över 300 korsvirkeshus. Att vandra runt i stadens centrum är en historisk upplevelse i sig. I långa tider var Ystad den enda regelbundna utlandsförbindelsen mot kontinenten. Då gick båten till Stralsund. I dag kan du flera gånger om dagen resa med färja till andra länder från Ystad. I dag är Ystad bland annat känt som ett av landets tre filmcentrum.

Stadsbesök i Ystad

Både Ystad tätort och omgivningarna har ett otal sevärdheter och arrangemang på gång året runt. Du kan passa på att gå en guidad eller egen promenad i kriminalkommissarie Wallanders fotspår. På våren kan du åka runt på hela landsbygden när det anordnas konstrunda. I Kåseberga kan du besöka Ales stenar, som är Sveriges största skeppssättning. Ett besök på åsen, där havet möter himlen och naturen, är en imponerande upplevelse i sig.

Golfspelaren i Ystad

I Ystad och hela Österlen kan du uppleva mycket golf. Vare sig du föredrar skog- eller havsmiljö finns det i just denna trakt. Klubbarna har oftast ett bra utbud av genuin Skånsk mat. Precis i närheten av golfen finns upplevelser och sevärdheter av varierande slag. Det finns ingen golfspelare som kan lämna Ystadtrakten missnöjd.

Gör ett stopp i Ystad

Ystad är en i högsta grad sevärd ort där du kan välja att vistas i skiftande natur, till exempel skog och havsstrand. Stadsmiljöerna är historiska och det är lätt att stanna en extra stund var du än hamnar, om det är ett café, en hembygdsgård, en naturupplevelse eller en marknad. Leder och vandringsstråk ger dig avkopplande upplevelser. Allt i Ystad finns på nära avstånd. Även du som bara tänkt passera staden på väg söderöver kommer inte att ångra att du stannar till i Ystad.