Golfbloggen

Så mycket pengar har golfproffsen
spelat in – se topp 50 listan

Du vet säkert att golf är en idrott som du kan bli riktigt rik på – om du blir en av världens bästa. De framgångsrika spelarna blir allt yngre men en av sportens äldsta hamnar fortfarande i toppen av listan. Han heter Arnold Palmer och trots att han inte längre spelar och får vinstpengar, är han en av dem som tjänar mest på sporten. Den som ligger i topp är Tiger Woods. År 2014 spelade han in hela 55 miljoner dollar. Dock var det 610 775 som var vinstpengar, övrigt var sponsorintäkter och samarbeten.

Marginalerna blir mindre

I flera år var Tiger Woods den spelare som tjänade mest och hade en god marginal till övriga spelare. Han tjänar fortfarande mest men tvåan på listan Phil Mickelson knappar in. Hans intäkt ligger på omkring 50 miljoner om året. På plats nummer tre finner vi den nordirländske golfaren Rory McIlroy som tjänar cirka 49 miljoner dollar om året. Det ska återigen påpekas att lönen till största del inte kommer från vinstpengar utan från andra jobb som rör golfen där dessa personer har blivit egna varumärken. En annan person med starkt varumärke är svensken Henrik Stenson. Han hamnar på 18:e plats över världens bäst betalda golfspelare.

Lektion med ett golfproffs

Om du vill bli lika bra som spelarna som nämns i denna text bör du börja öva. Ju tidigare i livet som du bekantar dig med klubborna, desto större chans har du att spela in några miljoner. För att finputsa din teknik kan en idé vara att ta en lektion av världens bästa spelare. Räkna dock med att betala en rejäl summa. Det kostar 1,7 miljoner kronor för en lektion med Tiger Woods.

Känner du att nästan 2 miljoner dollar är i mesta laget kan du alltid titta på en golfmatch och studera världens bäst betala spelare. En av dessa är Billy Horschel, Amerikan som har haft stora framgångar på PGA-touren. Ricky Fowler och Jordan Spieth är två andra relativt unga spelare som finns med på listan.

Kvinnorna hamnar i botten på lönelistan

Golfens kvinnor tjänar bra även dem om jämförelsen görs med ett vanligt nio till fem jobb. Dock hamnar inte den bäst betalda kvinnan i närheten av Tiger Woods eller Rory McIlroy. Kvinnan som tjänar mest heter Stacy Louis, en amerikanska som klättrar upp på listan för varje år som går. Hennes inkomst ligger på 5,5 miljoner dollar sett till både inspelade pengar och sponsorintäkter. Michelle Wie och Paula Creamer är två andra kvinnor som finns med på listan över världens 50 bäst betalda golfare.

Tiger Woods på banan