Golfbloggen

Upplev Sveriges 10 bästa golfbanor

Vinter är en utmärkt tid för att planera din nästa golfresa. Sverige har många vackra golfbanor och har du tur så kanske du till och med bor nära någon av dessa. Varje år utses landets bästa banor av Svensk golf. Sammanlagt har vi nästan 450 olika golfbanor att välja mellan, i texten nedan presenteras några av de som anses vara de bästa. Resultatet baseras bland annat på hur välskötta banorna är, svårighetsgrad och hur vackra omgivningarna är. Banorna passar både för nybörjare och för mer inbitna golfare.

Golfarnas paradis i södra Sverige

Faktum är att sett till undersökningar och tester vinner faktiskt södra Sverige med hästlängder men självklart finns det också bra banor längre norrut i landet. Vi börjar dock med södra Sverige, närmare bestämt utanför Malmö. PGA Sweden National heter banan som ligger i den lilla orten Bara, 15 kilometer från storstaden Malmö. På 36 hål ges du en upplevelse utöver det vanliga. Banorna har stått för värdskapet i tävlingen Nordea Masters och karaktären är parklik. Här har bland annat byggts en stor konstgjord sjö och allt från banor till klubbhus och restaurang håller hög klass. Andra banor i Skåne som bör omnämnas är Falsterbo Golfklubb samt Barsebäcksgolfklubb utanför Löddeköpinge.

Golfa i huvudstaden

För den som vill äga en golfbana finns det en hel del jobb och förberedelser att ordna med. För inspiration kan du bege dig till tips nummer fyra som är Ulna Golf Club utanför Stockholm mot Norrtäljehållet. Det var den gamle idrottaren Sven Tumba som faktiskt ville ha sin egna golfbana och år 1981 gjorde han slag i saken och byggde Ulnas bana.

Ulnas Golf Club har varit värd för ett flertal kändisar genom åren. Annica Sörenstam och Jesper Parnevik är bara två som har testat denna mycket välskötta anläggning. En tuffare bana ligger på Vasatorps GK utanför Helsingborg,den är alltså mest lämpad för mer vana spelare som önskar en utmaning. Vill du ha en rolig bana? Bege dig till Vallda utanför Kungsbacka i Halland. Mängder med bunkrar gör precision till ett måste.

Norra Sverige och öar

Norra Sveriges banor brukar vanligtvis inte hamna lika högt upp men visst finns det bra banor även här. Testa exempelvis Östersund-Frösö golfbana som är en naturskön 18-hålsbana med fjäll i bakgrunden. Passar glada nybörjare som mer vana. Högre upp ligger Arvidsjaurs Golfklubb som har tydlig fjällprägel. Om du brukar semestra på Gotland finns en bana i toppskick i Visby. Detta kan faktiskt vara Sveriges bästa bana som inte får lika stor uppmärksamhet som den borde, testa den! Prova också Orust golfbana som även den håller hög klass.

En vacker golfbana